
Foto: Unsplash
Lieldienās galvenais ēdiens, kas tiek celts galdā ir olas. Vai arī tev apnikušas cieti vārītās olas, kuras papildina sāls vai majonēze? Ja tā, tad šeit atradīsi trīs, pavisam vienkāršas un ātri pagatavojamas receptes, kuru galvenā sastāvdaļa ir olas. Lai labi garšo!
Cepti avokado ar olām
Būs nepieciešams:
1 gatavs avokado
2 olas
Loki pēc garšas
1. Pārgriez avokado un izņem kauliņu
2. Nogriez šķēlīti no avokado apakšas, lai tas nešūpotos pannā. Sagatavo cepampannu, uzklāj tai cepampapīru, tad saliec avokado.
3. Olas dzeltenumu atdala no baltuma, tad dzeltenumu ieliek avokado pusītēs, vietā, kur bija kauliņš. Ja bedrīte nav līdz galam pilna no olas dzeltenuma, pievieno olas baltumu, lai piepildītu bedrīti. Ja bedrīte oriģināli ir ļoti maziņa, pirms ievieto tajā dzeltenumu, ar karotīti izveido iedobumu lielāku, lai tam pietiktu vietas.
4. Cepeškrāsni uzsilda līdz 220 grādiem, tad tajā ieliek pannu ar avokado un cep 15 minūtes.
5. Izņem gatavos avokado ar olu no krāsns, pārkaisi ar lociņiem, un gatavs!
Mīksti vārītas olas ar tostermaizīti
Būs nepieciešams:
6 šķēles stingras maizes
1 ½ ēdamkarotes nesālīta sviesta
½ tējkarote sāls
¼ tējkarotes maltu melno piparu
6 olas
Sagatavo maizi:
Uzsildi cepeškrāsni līdz 200 grādiem, uz cepešpannas uzklāj cepampapīru. Uz papīra izkārto maizes šķēlītes. Atlikto sviestu, sāli un piparus sadali divās daļās – puse paredzēta maizīšu augšējai daļai, otra puse – neapsmērētajai maizīšu pusei. Kad maizītes ir ieziestas ar sviestu un apbērtas ar sāli un pipariem, liec tās cepeškrāsnī. Nogaidi 3 minūtes, tad izņem pannu no krāsns, apgriez maizītes uz otru pusi un cep vēl 3 minūtes. Kad šis laiks pagājis, izņem maizītes no cepeškrāsns, sagriez tās šķēlītēs un novieto kaut kur, lai tās saglabātu siltumu.
Olu pagatavošana:
Vidēja izmēra katliņā ielej aptuveni 450ml ūdens (tas atkarīgs no tā, cik plats ir katliņš, ūdenim jābūt apmēram 8 centimetru augstumā, ja mēra no katliņa dibena). Ūdeni vāra uz lielas uguns, kamēr tas sāk burbuļot. Ar ēdamkaroti ielaiž olas ūdenī. Kad visas olas ievietotas ūdenī, katliņam uzliek vāku un nogriež uguni. Šādi olas atstāj katliņā uz 5 minūtēm. Ar karoti izņem olas no ūdens. Ar asu nazi nogriež apmēram 1 centimetru no olas šaurā gala, lai olu būtu iespējams ēst. Pasniedz blakus maizes strēmelēm.
Mākoņolas
Būs nepieciešams:
4 olas
Košera sāls
Malti melnie pipari
50 grami smalki rīvēta parmezāna siera
115 grami gabaliņos sagriezta šķiņķa
3 ēdamkarotes sakapātu maurloku
1. Uzsildi cepeškrāsni līdz 230 grādiem. Sagatavo cepampannu, uzklājot tai cepamo papīru.
2. Atdali olu baltumus no dzeltenuma, sadali tos divās atsevišķās bļodiņās – olu baltumiem izvēlies liela izmēra bļodu.
3. Pēc sajūtām pieber olu baltumam sāli un piparus. Tad sakul olas baltumus tā, lai veidojas viegla, stingra masa. Šajā masā uzmanīgi iemaisi šķiņķa gabaliņus, sieru un maurlokus. Tad iegūto putoto masu sadali četrās daļās, uz cepampannas veidojot čupiņas, kuru vidū atstāj iedobītes, kurās pēc tam ievietot dzeltenumu. Kad tas izdarīts, ievieto cepeškrāsnī, atstāj tur, kamēr masa ieguvusi vieglu zeltainumu, aptuveni 3 minūtes.
4. Uzmanīgi ievieto olas dzeltenumu balto mākonīšu bedrītēs, apber ar sāli un pipariem. Pēc tam ievieto visu atpakaļ cepeškrāsnī un atstāj, kamēr dzeltenums ir gatavs ēšanai, bet nav sācis cietēt – 2 līdz 3 minūtes.

Foto: Unsplash