
Foto; ChatGPT
Rudens ir īstais laiks baudīt meža veltes, un gailenes noteikti ir viena no iecienītākajām sēņu izvēlēm mūsu virtuvē. Aromātiskas, maigi riekstainas un ļoti sātīgas – tās lieliski iederas krēmzupā, kas ir gan silta, gan gardi krēmīga. Šī recepte būs piemērota gan ikdienas pusdienām, gan viesu cienāšanai – vienkārša pagatavošana un bagātīga garša vienā šķīvī.
Sastāvdaļas:
- 500 g gailenes
- 1 sīpols
- 1 burkāns
- 1 selerijas kāts
- 30 g sviesta
- 800 ml vistas buljona
- 1 lauru lapa
- 1 buntīte timiāna
- 150 ml saldā krējuma
- sāls pēc garšas
Pagatavošana:
- Sagatavo dārzeņus. Sīpolu, burkānu un seleriju sagriez nelielos gabaliņos.
- Apcep pamatu. Katlā izkausē sviestu, pievieno dārzeņus un viegli apcep, līdz tie kļūst mīksti un zeltaini.
- Pievieno gailenes. Sēnes rūpīgi notīri, liec pie dārzeņiem un cep apmēram 5 minūtes, lai atbrīvojas to garša.
- Vāri zupu. Pielej vistas buljonu, ieliec lauru lapu un timiānu. Vāri uz vidējas uguns 20 minūtes.
- Sablenderē. Izņem lauru lapu un timiāna zariņus, tad ar blenderi zupu sablendē līdz viendabīgai, krēmīgai konsistencei.
- Pievieno krējumu. Iemaisi saldo krējumu, pievieno sāli pēc garšas un uzkarsē vēl pāris minūtes, bet nevāri.
Gaileņu krēmzupu pasniedz karstu, dekorējot ar svaiga timiāna lapiņām vai kraukšķīgu maizi līdzās. Šī ir zupa, kas lieliski sasilda vēsos rudens vakaros un piešķir svētku sajūtu arī ikdienā.
Lasi arī!
Krēmīgā ķirbju zupa ar ingveru — rudens vakaru mīļākā maltīte

Foto; ChatGPT
