Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Senatnes garša – kā top vikingu maize uz lāpstas un kāpēc tā garšo pārsteidzoši labi?

Ceļojums laikā – Vikingu maizes cepšanas noslēpumi Asvas ciemā

"Atrasts Baltijā" ceļotāji dodas unikālā piedzīvojumā uz Sāremā esošo Asvas vikingu ciemu, kur šķiet, ka laiks ir apstājies. Šeit ikviens var ne tikai iejusties vikingu ikdienā, bet arī paša rokām izmēģināt senās prasmes, ko ziemeļu karotāji pārvaldījuši līdz pilnībai. Cīruļu ģimenei ir iespēja ne tikai iejusties vikingu ciemata iedzīvotāju ādā, bet arī izmēģināt vikingu maizes cepšanu uz lāpstas.

Cepēja skaidro, ka šī nav vienkārša maizīte – receptes saknes meklējamas vairāk nekā tūkstoš gadus senā pagātnē, un tās autentiskums balstīts vēsturiskos atradumos pie Stokholmas. Tradicionāli maizi cep uz saplacinātas metāla lāpstas virs atklātas uguns, iepriekš lāpstu ieziežot ar eļļu, lai mīkla nepiedegtu.

Recepte, pazīstama kā "Birkaad", ir vienkārša – bez liekām piedevām, tikai ar nelielu cukura daudzumu, taču pilnībā atbilst vikingu ēdienu tradīcijām.

Raidījuma vadītājs Ivars Cīrulis atzīst: "Tā ir pirmā reize, kad es cepu maizi uz lāpstas – un jāatzīst, garša ir pārsteidzoši laba! Ja vikingi tā ēda ikdienā, viņiem bija lieliska gaume."

Tikpat pozitīvi pieredzi vērtē arī pārējie – tikko cepto maizi ēd ar ābolu ievārījumu, tieši tāpat kā senatnē to ēda vikingi.

Lasi arī!

FOTO: Aitu akmens republika – Sāremas humora pērle ar politisku zemtekstu


Foto: Ekrānuzņēmums no "Atrasts Baltijā"

Foto: Ekrānuzņēmums no "Atrasts Baltijā"

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas