Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Brūklenes un to dažādais pielietojums

Brūklenes, Foto:1188

Brūklenes, Foto:1188

Brūklenes gadsimtiem ilgi tiek izmantotas gan kā pārtika, gan kā zāles. Liekas savādi, bet, ja mūsu platuma grādos lielākoties ikviens ir pārliecināts par brūklenes labvēlīgo ietekmi uz veselību, tad aiz okeāna šī joprojām ir mazpazīstama un reti sastopama oga, salīdzinoši maz izpētīta un ir ļoti atšķirīgi viedokļi par brūkleņu ietekmi uz veselību. Vieni padara to par brīnumogu, kamēr citi – apšauba to un norāda, ka tik pat labi var ēst arī mellenes, kas dod līdzīgu efektu. Neraugoties uz to, Eiropas tradicionālajā medicīnā daudzviet šīs ogas tiek izmantotas kuņģa-zarnu trakta, nieru, urīnceļu problēmu un drudža ārstēšanā, tāpat brūklenes palīdz cīnīties ar svara pieaugumu, diabētu, aptaukošanos, tiek uzskatīts, ka tās uzlabo smadzeņu darbību, acu veselību, ādas stāvokli, likvidē vecuma plankumus un risina vēl virkni problēmu.

Kāds ir brūkleņu pielietojums tradicionālajā medicīnā?

  • Krievu tautas medicīnā brūkleņu uzlējumu izmantoja kā vieglu caurejas līdzekli. Tautas medicīnā brūkleņu uzlējums tiek izmantots kā aperitīvs, savelkošs, antiseptisks līdzeklis (īpaši urīnizvadkanālam), nervu sistēmas tonizējošs līdzeklis un dažādos veidos, kā ārstēt krūts vēzi, cukura diabētu, reimatismu un dažādas uroģenitālās slimības.
  • Tradicionālajā Austrijas medicīnā brūkleņu želeja vai sīrups tiek lietota kuņģa-zarnu trakta, nieru un urīnceļu traucējumu un drudža ārstēšanai.
  • No lapām gatavotos preparātus izmantoja urīnpūšļa problēmu, podagras un reimatisma ārstēšanai.
  • Ārstnieciskā brūkleņu želeja jeb ievārījums tika izmantotas kakla sāpju un saaukstēšanās ārstēšanai.
  • Arbutīnu, ko iegūst no lapām un kātiem, farmaceitiskā rūpniecība izmanto preparātos, ko lieto zarnu traucējumu ārstēšanai.
  • Brūkleņu lapas ir antiseptiskas, savelkošas, diurētiskas, dzesējošas.
  • Lapas tiek izmantotas gonorejas, artrīta, reimatisma, diabēta un caurejas ārstēšanā.
  • Gatavās brūklenes ēd svaigas vai žāvētas un izmanto kā caurejas līdzekli, kā arī lieto rīkles, klepus un saaukstēšanās ārstēšanai.
  • Brūkleņu sula tiek izmantota arī kakla sāpju ārstēšanai.

Brūklenes kulinārijā

  • Zviedrijā un Krievijā, kad cukurs vēl bija luksusa prece, brūklenes parasti konservēja, vienkārši saliekot tās veselās ūdens pudelēs, kas palīdzēja ogas saglabāt līdz nākamajai sezonai.
  • Neapstrādātas brūklenes var sasmalcināt ar cukuru, tādējādi saglabājot lielāko daļu to uzturvielu un garšas īpašības.
  • Brūklenes tiek izmantotas ievārījumos, kompotos, sulu gatavošanā, kokteiļu gatavošanā, kā arī sīrupā un desertos.
  • Brūklene ir tik unikāla, ka to var izmantot arī pie gaļas ēdieniem – piemēram, brūkleņu mērce labi sader ar steiku, kotletēm vai kartupeļu pankūkām.
  • Somijā tradicionāls ēdiens ir sautēta ziemeļbrieža gaļa ar kartupeļu biezeni un brūkleņu ievārījumu vai mērci.
  • Ogas bieži sajauc ar bumbieriem, lai izveidotu mērci, kas Polijā tiek pasniegta ar mājputnu vai medījumu gaļu.
  • Norvēģi brūkleņu mērces tradicionāli pasniedz ar ziemeļbrieža vai aļņa steiku.
  • Brūkleņu ogas tiek pievienotas arī dažādiem miltu izstrādājumiem – pīrāgiem vai smalkmaizītēm.

Izlasi arī:


Brūklenes, Foto:1188

Brūklenes, Foto:1188

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas