Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Ēdamie ziedi - idejas, kā ēdienos izmantot ziedus!

Vai esi iedomājusies, ka ziedus arī var ēst? Tieši tā! Ir taču tik daudz ārstniecisko augu un pat dekoratīvo, kurus izmantojam tējās ikdienā, bet ziedus jau gadu desmitiem ilgi izmanto arī kā sastāvdaļu daudzās receptēs, jo tie ir ne tikai krāšņi, bet arī satur daudz aktīvās vielas, olbaltumvielas, minerālvielas, ēteriskās eļļas un vitamīnus. Vērtīgo vielu bagātākie un smaržīgākie ziedi ir tie, kuri ievākti ziedēšanas sākumā. Pēdējā laikā populāritāti iekaro salāti un citi ēdieni, kuros ziedi ir kā galvenais akcents. Lai izmantotu ziedus savos ēdienos, izvēlies organiski audzētus, ar ķīmiju neapstrādātus ziedus. Lūk, idejas!

Kādus ziedus izmantot ēšanai?

Leduspuķes, rozes (tikai ziedlapas), begonijas, kliņģerītes, vijolītes, kreses, krizantēmas, rudzupuķes, kumelītes, pienenes, atraitnītes, balzamīnes, gaiļpieši, ceriņi, baltās panātres, zaķkāposti, rukolas, sinepju, redīsa, zirņu, ķirbju, kabaču, salvijas, timiāna, bazilika, lavandas, diļļu un citu garšaugu ziedi lieliski papildina dažādus ēdienus.

Ziedi salātos

Neparasti izskatās, bagātina dažādus salātus un ir ļoti vērtīgi organismam izmantojami jebkuri no augstāk minētajiem ziediem. Bet it sevišķi iecienīti ir tieši zirņu, kabaču, rukolas, redīsu, atraitnīšu, māllēpju, gaiļpiešu, panātru, pieneņu, zaķkāpostu ziedi.

https://www.instagram.com/p/CNsLkE8HYCK/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/CNrziI9sNOL/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ziedi medū

Ziedi medū saglabā savas īpašības ilgi, jo medus tos burtiski iekonservē. Tie piedod medum savu aromātu un nelielu garšas niansi.

https://www.instagram.com/p/CNr2oQvMUY9/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ziedi ledū un konfektēs

Unikāli izskatās dzērieni, kas pasniegti ar ziedu ledus kubiciņiem. Arī saldējumā var saldēt ziedus! Tāds pats skaists efekts ir tad, ja tos iekausē cukurā, veidojot konfektes.

https://www.instagram.com/p/CNpqHz3HpVP/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/CNsilexFtZL/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/CNr0hoggVQr/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/CNrnc3BpcCa/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Cukuroti ziedi

Cukuroti ziedi izskatās lieliski uz kūkām, dažādiem saldajiem ēdieniem, gan arī vienkārši kā neparasts našķis konfekšu vietā. Lai pagatavotu cukurotus ziedus, nepieciešams vien olas baltums, ekoloģiski audzēti ziedi vai ziedlapas un cukurs. Olas baltumu samaisa ar nedaudz siltu ūdeni. Tajā iemērc ziedus vai ziedlapas, nedaudz nosusina uz papīra salvetes, kokvilnas vai lina dvielīša un apmērcē cukurā. Tad tos atstāj, lai izkalst apmēram 2 dienas.

https://www.instagram.com/p/Bkfo4E2g0k7/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/B-Olz0nga0I/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/CNsKCxrjfi3/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/B8zSsijllQz/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/BbCnAd8AScB/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ēdienu dekori

Gan kūkām un cepumiem, gan desertiem, gan uzkodām ēdamie ziedi kalpo kā lielisks dekors!

https://www.instagram.com/p/CNsfKxyld1S/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/CNsJjy6pCjk/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/CNdYNObp4sN/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/CNsnL1nhHuf/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/CNea7vvBD1V/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/CNsmxYBMT_N/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/CNshJ57H9xB/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ziedu eļļa

Izmērcējot ziedus eļļā, var iegūt aromātisku salātu eļļu. Lai eļļa iegūtu intensīvāku garšu, tajā maksimāli daudz ievieto vēlamos ziedus, aizvāko un uzsilda karstā ūdens peldē, notur vairākas dienas.

https://www.instagram.com/p/CNsgzxApVNd/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/CNrlSnzD5Te/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ziedu sīrups

No ziediem izgatavo arī sīrupus. Te gan vairāk noder dažādu puķu ziedi, piemēram, rožu vai lavandu. Gatavo, kā jebkuru sīrupu, vārot kopā ar ūdeni un cukuru. Tiem piemīt ziediem raksturīgais aromāts un maiga krāsa. Sīrupus izmanto kā piedevu tējām, dažādiem dzērieniem arī saldajiem ēdieniem. Lieliski garšo pat ar svētdienā ceptām pankūkām!

https://www.instagram.com/p/CNsguA6lVgR/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Citas idejas

Patiesībā ir ļoti plašs ziedu izmantošanas veids ēdienu un dzērienu pagatavošanai. Izmēģini pagatavot ziedu uzlējumu jeb degvīnu, liķieri, ziedu marmelādi. Garšaugu ziedi ir lieliski zupām, sautējumiem, cepešiem, arī kā marināžu sastāvdaļa. Kabaču un ķirbju ziedus arī panē un fritē! Noskaties video, kā ātri izkaltēt ziedus mikroviļņu krāsni, lai tos varētu izmantot ēdienos, kā arī kā izmantot ziedus receptēs!

Lasi arī:

Ziedi desertā, Image by T Caesar from Pixabay

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas