Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Kā pilnībā izlietot ķirbi? Bonusā recepte: pildīts ķirbis

Ķirbis, Photo by Nikolaeva Nastia from Pexels

Ķirbis, Photo by Nikolaeva Nastia from Pexels

Ķirbis, lai arī gards, vienmēr šķiet par daudz. Tomēr šo ogu ir iespējams izmantot pilnībā! Rimi bērnu gardēde Lība Smildziņa sniedz padomus, kā pilnībā izmantot ķirbi, pagatavojot vairākus gardus ēdienus no vienas milzu ogas.

Kā pilnībā izlietot ķirbi?

No ķirbju mizas var pagatavot dabīgo krāsvielu. Ķirbja mizu izkaltē un samaļ pulverī. To pievienojot dažādiem ēdieniem un desertiem, var iegūt oranžu toni.

Ķirbju sēklas vari izkaltēt un ar tām mieloties vienkārši tāpat vai izlobīt no mizas un pievienot salātiem. Vai zināji, ka ķirbju sēklas ir ļoti noderīgas veselībai? Tās regulāri ēdot, atbrīvo organismu no dažādiem mošķiem – parazītiem.

Lība iesaka no pārējā ķirbja pagatavot zupas un kūkas vai spiest sulu, bet no biezumiem, kas palikuši pāri pēc sulas spiešanas, vari izcept gardas pankūkas. Arī mums ir lieliskas idejas, kur izmantot ķirbi! Ja vēlies gardu piedevu tējai, tad vari izcept gardu ķirbja – citrona pīrāgu vai mutē kūstošus ķirbju kēksiņus, kuriem nespēsi pretoties.

Sātīgām vakariņām pagatavo ķirbju risotto vai sildošo ķirbju krēmzupu, kas ir ideāli piemērota lietainiem un vēsiem rudens un ziemas vakariem.

Bet lai saglabātu ķirbi ziemai un varētu baudīt lieliskus un veselīgus našķus, izvāri ķirbju ievārījumu ar dzērvenēm vai pagatavo saldos marinētos ķirbjus, kas būs ne tikai gards našķis, bet arī lieliska piedeva gaļas ēdieniem.

Recepte: pildīts ķirbis

Ja vēlies nobaudīt pildītu ķirbi, tad Tev būs vajadzīgas sekojošās sastāvdaļas:

  • Ķirbis
  • Rīsi, 750 g
  • Sīpols, 1 gb
  • Paprika, 2 gb
  • Ķiploks, 2 daivas
  • Sarkanās pupiņas, 240 g
  • Tahīnī, 3 ēd.k.
  • Ķirbju sēklas, 2 saujas
  • Sāls, pipari, paprikas pulveris, kurkuma
  • Timiāns, 1 tējk,
  • Baziliks, 1 tējk.
  • Čili, ½ tējk.
  • Balzāmetiķis

Pagatavošana:

Ķirbi nomazgā un pārgriež uz pusēm. Izņem visas sēkliņas un iesmērē ķirbja iekšpusi ar eļļu, uzkaisa sāli, piparus, paprikas pulveri un citas garšvielas pēc vēlēšanās. Abas ķirbja puses liek uz cepešpannas, kurā ieklāts cepamais papīrs, un ievieto iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 50 minūtēm 180C.

Uzvāra rīsus, sīpolu un papriku sagriež gabaliņos. Pannā apcep sīpolus zeltaini brūnus, pievieno smalcinātu vai izspiestu ķiploku un garšvielas pēc garšas – sāli, piparus, 1 ēd.k. papriku un 1 ēd. k. kurkumu, timiānu, baziliku, čili un visu apcep apmēram pusminūti. Pievieno arī papriku un pupiņas, un pasautē līdz paprika kļūst mīksta – apmēram 10 minūtes.

Pupiņu – paprikas sautējumu pievieno rīsiem. Pieliek arī tahīnī un ķirbju sēklas, un visu kārtīgi samaisa. Gatavo rīsu maisīju sapilda izceptajos ķirbjos. Lai rīsi kļūtu mīkstāki, var pārliet ar pāris ēdamkarotēm piena. Visu atkal pārkaisa ar vēlamām garšvielām un ķirbju sēklām, var uzliet arī balzāmetiķi. Pildītus ķirbjus liek cepties 180C karstā cepeškrāsnī, cep 20 minūtes.

Lasi arī:

Ķirbis, Photo by Nikolaeva Nastia from Pexels

Ķirbis, Photo by Nikolaeva Nastia from Pexels

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas