Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Murķeļi jeb lāčpurni – kā šīs pavasara sēnes atpazīt un pagatavot?

Murķeļi, Image by Maura1 from Pixabay

Murķeļi, Image by Maura1 from Pixabay

Murķeļi ir kaislīgu sēņotāju lielākais prieks pēc ziemas, jo šīs sēnes sniedz sēņošanas prieku jau agrā pavasarī vēl pirms citu ēdamo sēņu sezonas. Mēdz gan maldīgi uzskatīt, ka murķeļi ir tas pats, kas lāčpurni, bisītes, ķēvpupi un kas tik vēl ne. Tomēr īstie sēņu speciālisti uzsver, ka bez bažām lasāmi un ēdami ir tieši lāčpurni jeb īstie murķeļi. Tos var droši gatavot, uzreiz apcepot, taču ieteicams tomēr ir pirms cepšanas murķeļus novārīt, lai tās nekaitētu pat visvārīgākajam kuņģim!

Kā atšķirt lāčpurnus jeb murķeļus no citām sēnēm?

Lāčpurni ir pavasarī augošas askusēnes ar šūnveidīgām sakrokotām brūnganām cepurītēm un bālganiem kātiņiem, ko var atrast lapu koku mežos un pat parkos. Atšķirībā no indīgajām bisītēm, lāčpurniem ir izteikti ģeometrisks šūnu raksts cepurītes daļā. Pārgriežot lāčpurnu, tā viducis ir tukšs. Savukārt bisītes atgādina nevienmērīgi samīcītas brūnas pikas. Labāk ņemt ar glītām un regulārām šūnām klātās sēnes, ne saņurcītās, bezveidīgās pikas. Bisītes gan ir indīgas tieši vārīšanas laikā – tās vāra vairākos ūdeņos un ir jāizvairās no šo ūdeņu tvaiku ieelpošanas, jo tieši tajos arī izdalās toksiskās vielas.

Kā pagatavot murķeļus?

Murķeļiem jeb lāčpurniem pielietojumu var atrast arī smalkākajās vācu, angļu, franču virtuves receptēs, tās kā restorānu delikateses tiek pasniegtas visā pasaulē. Tāpat kā citas sēnes, lāčpurnus liek zupās, mērcēs, pastās, uzkodās, tos pilda un cep kā galveno ēdienu, pasniedzot ar sparģeļiem un ko visu vēl ne.

Ja murķeļus līdz šim neesi gatavojis, tad iesākumā varbūt labāk pamēģināt veco labo sēņu mērci. Šis it kā vienkāršais ēdiens tieši pavasarī var izrādīties patiešām ekskluzīvs garšas baudījums!

Sēņu mērce no murķeļiem – vienkāršā recepte

Ņemam sekojošas izejvielas un produktus:

  • tik daudz murķeļu, cik nu izdevies sasēņot
  • žāvēta cūkas krūtiņa vai trekns cauraudzītis pēc patikas
  • saldo krējumu tādā daudzumā, lai tas noklātu pannā vai katliņā sēnes
  • 1 vai 2 sīpoli
  • sāls, pipari, kadiķa oga, timiāns – pēc garšas un gaumes

Murķeļus kārtīgi noskalo zem tekoša ūdens, lai atbrīvotos no smiltīm un netīrumiem to cepurīšu krokās. Īsi novāra un pēc 10-15 minūtēm nokāš. Tikmēr smalki sakapā sīpolus, sagriež sīkos kubiciņos gaļu un apcep uz pannas, uzberot svaigi maltus piparus. Sagriež novārītos murķeļus gabaliņos un pievieno pannā, kur nedaudz apcep. Pielej saldo krējumu, labi apmaisa un ļauj tam visam pasautēties kādas minūtes 10. Pievieno garšvielas pēc ieskatiem, bet meža sēnes lieliski papildina mazliet timiāna un kāda žāvēta kadiķa oga.

Kad mērce gatava, pasniedz to ar vārītiem kartupeļiem, uzgriežot svaigas dilles vai citu pavasara dabas velti – lakšus jeb meža ķiplokus!

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...