Pelmeņi – šķietami vienkāršs ēdiens, ko ātri pagatavot ikviens. Tomēr šefpavārs Mārtiņš Sirmais raidījumā "Dr. Sirmais" atklāj, ka tieši mazās nianses nosaka, vai pelmeņi būs izcili gardi vai tikai "kā parasti". Viņa padomi ir tik praktiski un trāpīgi, ka, iespējams, par dažiem no tiem līdz šim pat nebiji aizdomājies! Atceries – gardus pelmeņus vari atrast veikalā RIMI!
Sirmais: ūdenim jāvārās virs 100 grādiem!
Viens no svarīgākajiem soļiem ir pareizi sagatavot ūdeni. Sirmais uzsver – ūdenim jābūt ļoti aktīvā vārīšanās temperatūrā, jo tikai tad pelmeņi iegūs pareizo tekstūru.
Svarīgi punkti:
- Pirmo liec vārīties ūdeni, nevis pelmeņus!
- Kad ūdens vārās, pieliec sāli, jo sāls ūdeni "sacietina" un dod nepieciešamo struktūru. Sirmais akcentē: "Ūdens sāļumam ir jābūt kā Vidusjūrā!"
Pievērs uzmanību pelmeņu instrukcijai
Dažādi pelmeņi vārās atšķirīgi – atkarībā no mīklas biezuma un pildījuma.
Tāpēc Sirmais aicina pirms gatavošanas izlasīt uz iepakojuma norādīto vārīšanas laiku. Tas nodrošinās, ka tie nepārvārās vai nepaliek par cietu.
Ieliec, apmaisi, un ļauj vārīties!
Kad pelmeņus ieber verdošā ūdenī, tie uz brīdi pazemina ūdens temperatūru. Lai vārīšanās process neapstātos, Sirmais iesaka pelmeņus viegli apmaisīt.
Aizmirsti krējumu – izmēģini karamelizētu sviestu!
Šefpavāra lielais noslēpums – nevis krējums, bet karamelizēts sviests.
Tas piešķir pelmeņiem silti riekstainu garšu un paceļ ēdienu pavisam citā līmenī.
Kā to pagatavot:
- Uz pannas izkausē sviestu.
- Ļauj tam viegli kļūt zeltaini brūnam un aromātiskam.
- Pārlej bļodiņā – gatavs pasniegšanai!
Pēdējie soļi, kad pelmeņi izvārīti:
Nokās, bet atstāj pavisam nedaudz vārīto ūdeni.
Pievieno karamelizēto sviestu.
Pielej mazliet "pelmeņūdeni".
Vieglītēm apmaisi – un ēdiens ir restorāna līmenī!
Sirmais pierāda – lieliski pelmeņi nav nejaušība, bet gan rūpīga pieeja un izpratne par detaļām. No ūdens temperatūras līdz sviesta karamelizēšanai – katrs solis veido garšu, kas pārspēj ikdienas "ātro ēdienu" un padara pelmeņus par īstu gardumu.
Izmēģini arī šīs Dr. Sirmā receptes:
Ideja ātrām brokastīm – zeltaini franču tosti ar sieru
Suši burgers – recepte, par kuru pārsteigts ir pat Mārtiņš Sirmais
Mārtiņa Sirmā ašā recepte – zeltaini kabaču kraukšķīši nieka 10 minūtēs

Foto: Pixabay
