Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Recepte: Vecrīgas jeb vēja kūkas

Vecrīgas jeb "Vēja kūkas", foto - Pinterest

Vecrīgas jeb "Vēja kūkas", foto - Pinterest

Viena no gardākajām bērnības garšām visos laikos ir bijusi gaisīgā Vēja kūka!

Nepieciešams:

Mīklai:

  • 150g kviešu milti
  • 4 olas
  • 250ml ūdens
  • 100 g sviests
  • Sāls šķipsniņa
  • Cukurs, 1 ēd.k.

Pildījumam:

  • 550g biezpiens
  • 150g pūdercukurs
  • 400ml saldais krējums
  • Vaniļas ekstrakts, 1 tējk. vai vaniļas cukurs, 2 ēd.k.

Gatavošana:

Katlā ielej ūdeni, pievieno sāli, cukuru un sviestu, karsē un maisa līdz izkusis sviests, noņem no uguns un pievieno izsijātus miltus. Vienmērīgi samaisa, veidojot plaucēto mīklu. Masu var uz nelielas uguns atkal 3 minūtes paplaucēt, nemitīgi maisot. Nedaudz atdzesē mīklu, aptuveni 5 – 7 minūtes un siltā mīklā iekuļ pa vienai olai, kārtīgi izmaisot, vēlams ar mikseri.

Kad mīkla gatava, tā ir bieza, bet vijīga. Uz cepešpannas izklāj cepamo papīru un caur konditorejas maisiņu izspiež vai ar karoti uzliek mīklas piciņas. Jārēķinās, ka mīkla divkāršosies izmērā, tādēļ piciņas jāliek atstatus viena no otras.

Pannu ar mīklas piciņām ievieto iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 205C un cep aptuveni 10 minūtes, pazemina temperatūru līdz 180C un turpina cepšanu aptuveni 12 – 15 minūtes. Krāsns durtiņas nekādā gadījumā nedrīkst pavērt pat mazā spraudziņā, jo temperatūras pazemināšanās gadījumā, mīkla saplok un kūkas neizdosies izcept! Vēja kūkas jeb Vecrīgas no krāsns izņem zeltaini brūnas.

Biezpienu sasmalcina, ja tas ir stipri graudains, atsevišķi sakuļ saldo krējumu ar pūdercukuru un vaniļas ekstraktu vai vanilīna cukuru līdz putukrējuma konsistencei. Tad putukrējumam pievieno biezpienu un samaisa viendabīgā masā. Masu pilda Vecrīgās, izveidojot caurumu vēja kūkā un iespiežot biezpiena – putukrējuma masu no konditorejas maisiņa vai pārgriež vēja kūkas uz pusēm un iesmērē to. Kūkas pārkaisa ar pūdercukuru.

No šīs pašas mīklas, kas izmantojama Vecrīgās jeb vēja kūkās, var gatavot arī eklērus. Eklēriem mīklu uz pannas izspiež strēmelītēs. Eklērus pilda ar vārīto krēmu, putukrējumu vai citiem deserta krēmiem.

Lai gardas Vecrīgas!

Svētku galdam pagatavo arī:

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...