
Foto:ChatGPT
Aromātiskais sviests ir labs palīgs virtuvē – piešķir ēdienam īpašu garšu un aromātu. To var smērēt uz maizes, pievienot gaļai, zivīm vai kartupeļiem. Pagatavošana ir ļoti vienkārša, un viss, kas vajadzīgs – kvalitatīvs sviests un pāris papildu sastāvdaļas.
Svarīgi!
- Izvēlies sviestu ar vismaz 82,5% tauku saturu
- Lai būtu vieglāk maisīt, sviestam jābūt mīkstam (istabas temperatūrā)
- Visas sastāvdaļas jāsagatavo smalki (sasmalcinātas, sarīvētas utt.)
1. Sviests ar olīvām un citronu
Labi der: zivīm, jūras veltēm, dārzeņiem
Sastāvdaļas:
- 180 g sviesta
- 100 g olīvu (bez kauliņiem, smalki sakapātas)
- 1 citrona miziņa (rīvēta)
- Sula no ½ citrona
- Apmēram ½ tējkarotes sāls
Pagatavošana:
- Mīksto sviestu liek bļodā.
- Pievieno sakapātas olīvas, citrona sulu, miziņu un sāli.
- Visu labi samaisa līdz viendabīgai masai.
- Ietin pārtikas plēvē vai veido sviesta ruleti, liek ledusskapī sacietēt.
2. Sviests ar parmezānu, ķiploku un dillēm
Labi der: vistas gaļai, kartupeļiem, rīsiem, griķiem
Sastāvdaļas:
- 180 g sviesta
- 80 g rīvēta parmezāna
- 2–3 ķiploka daiviņas (izspiestas vai smalki sarīvētas)
- 15 g svaigu diļļu (sasmalcinātas)
- Apmēram ½ tējkarotes sāls
Pagatavošana:
- Sviestu ieliek bļodā un pievieno visas sastāvdaļas.
- Rūpīgi samaisa, līdz viss vienmērīgi sajaucies.
- Masu var likt trauciņā vai veidot sviesta rullīti, tad atdzesē ledusskapī.
3. Sviests ar upenēm un timiānu
Labi der: ceptai gaļai, steikiem, medījumiem
Sastāvdaļas:
- 180 g sviesta
- 100 g melno upeņu (izberztas caur sietu, bez miziņām un sēklām)
- 10 g svaiga timiāna
- Apmēram ½ tējkarotes sāls
Pagatavošana:
- Upenes izberž caur sietu, lai iegūtu biezeni.
- Mīkstajam sviestam pievieno upenes, timiānu un sāli.
- Samaisa un liek ledusskapī, līdz sacietē.
Padoms:
Šo sviestu var uzglabāt ledusskapī līdz 2 nedēļām vai sasaldēt un lietot pakāpeniski. Ērti – nogriez šķēlīti un liec uz karsta ēdiena tieši pirms pasniegšanas.
Lasi arī!
Viegli grezns un pavasarīgi zaļš: lakšu sviests Madaras Biedriņas gaumē

Foto:ChatGPT
