Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Ēdiena slepenā sastāvdaļa – garšaugi. Mārtiņš Sirmais skaidro, kā tos izmantot pareizi

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Katrs ēdiens var būt īpašs, bet tieši garšaugi ir tie, kas padara maltīti neaizmirstamu. Vienkārša zupa, sautējums vai salāti iegūst pavisam citu raksturu, ja tiem pievieno šķipsniņu diļļu, pētersīļu, bazilika vai rozmarīna. Kā izvēlēties kvalitatīvus garšaugus, kā tos uzglabāt un kurā brīdī pievienot ēdienam, atklāj "Rimi Gardēdis" Mārtiņš Sirmais.

Sirmais skaidro, ka garšaugus var iedalīt divās grupās – stingrajos un aromātiskajos, piemēram, timiāns, rozmarīns, salvija, un lapu garšaugos, kā baziliks, pētersīļi, koriandrs vai piparmētra. Aromātiskos vislabāk izmantot ilgākas gatavošanas laikā, jo tie atdod savu garšu eļļās un sulās, savukārt lapu garšaugus ieteicams pievienot tikai pašā noslēgumā.

Runājot par izvēli veikalā, šefpavārs iesaka vērtēt garšaugus tāpat kā grieztus ziedus: "Lapas jābūt svaigām, kāti – nesen grieztiem. Tikai tad garšaugs virtuvē kalpos labi.

Svarīgi arī pareizi uzglabāt. Sirmais iesaka garšaugus izņemt no iepakojuma, ietīt mitrā salvetē un ievietot uzglabāšanas traukā. Dārzeņu atvilktnē ledusskapī tie saglabāsies svaigi līdz pat nedēļai. "Jo augs eļļaināks un šķiedraināks, jo ilgāk tas turēsies. Maigāki garšaugi diemžēl ātrāk sabojāsies," viņš piebilst.

Garšaugi vienmēr bijuši cieši saistīti ar dažādu pasaules virtuves reģionu raksturu.

Āzijas ēdieniem piestāv piparmētra, baziliks un citronzāle, indiešu virtuve balstās uz ingvera, kumīna un kardamona kombinācijām, bet franči priekšroku dod timiānam, salvijai un estragonam. Itāļiem raksturīga oregano un rozmarīns, savukārt latviešu ēdiens gandrīz nav iedomājams bez dillēm.

"Garšaugi piešķir ēdienam raksturu – to īsto, neatkārtojamo garšu, kas paliek atmiņā," saka Sirmais un aicina ikvienu nebaidīties eksperimentēt ar garšām savā virtuvē.

Lasi arī!

Kāpēc Mārtiņš Sirmais nepērk lielus kabačus – un arī tev nevajadzētu!

FOTO: "Dr. Sirmais" atgriežas ar jaunu sezonu! Ieskaties filmēšanas aizkulisēs


Foto: Pexels

Foto: Pexels

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas