Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Ilgtspējīga virtuve – vai zini, kā praktiski izmantot sīpolu un ķiploku mizas?

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Mūsdienās, kad arvien vairāk tiek runāts par ilgtspējību un resursu efektīvu izmantošanu, ir vērts ieskatīties savā virtuvē un atklāt negaidītas iespējas pat tajā, ko parasti izmetam. Mēdz sacīt, ka "atkritumi ir iztēles trūkuma produkts." Ar nelielu radošumu pat tādas ikdienišķas lietas kā sīpolu un ķiploku mizas var kļūt par vērtīgiem palīgiem virtuvē un mājsaimniecībā. Pavārs Alesandro Vitāle savā "Instagram" kontā spicymoustache dalījies ar padomiem, kā izmantot mizas, radot garšvielas, garšas "bumbas" un pat dabisku kukaiņu atbaidīšanas līdzekli.

1. Mizu garšviela

Sīpolu un ķiploku mizas ir pilnas ar aromātu, ko var izmantot, lai bagātinātu ēdienu garšu. Šī garšviela ir vienkārši pagatavojama un lieliski noderēs dažādos ēdienos, piešķirot tiem dziļumu un pikantumu.

Sastāvdaļas:

  • Sīpolu mizas (no vairākiem sīpoliem)
  • Ķiploku mizas (no vairākām ķiploku galviņām)
  • Sāls (pēc garšas)
  • Pipari (pēc garšas)
  • Paprikas pulveris (pēc garšas)
  • Čili pulveris (pēc garšas, ja vēlaties asumu)

Pagatavošana:

  1. Vispirms rūpīgi nomazgājiet sīpolu un ķiploku mizas karstā ūdenī. Atstājiet tās mērcēties apmēram 20 minūtes, lai atbrīvotos no netīrumiem.
  2. Pēc mērcēšanas saglabājiet atlikušo ūdeni – tas noderēs vēlāk!
  3. Izkārtojiet tīrās mizas uz cepešpannas vienā kārtā.
  4. Cepiet cepeškrāsnī uz zemākā iespējamā iestatījuma (parasti ap 50-70°C), līdz mizas ir pilnībā sausas un trauslas. Tas var ilgt vairākas stundas.
  5. Kad mizas ir sausas, apvienojiet tās ar sāli, pipariem, paprikas pulveri un čili pulveri.
  6. Visas sastāvdaļas sablendējiet kafijas dzirnaviņās vai jaudīgā blenderī, līdz iegūstat smalku pulveri.
  7. Uzglabājiet garšvielu hermētiski noslēgtā burkā vēsā, tumšā vietā.

2. Garšas "bumbas"

Šīs garšas "bumbas" ir lielisks veids, kā ātri un ērti piešķirt ēdieniem bagātīgu garšu. Tās ir ideāli piemērotas zupām, sautējumiem, mērcēm vai cepšanai.

Sastāvdaļas:

  • Jauktas garšvielas (piemēram, rozmarīns, timiāns, oregano, pētersīļi, dilles)
  • Sīpolu un ķiploku mizu pulveris (no iepriekšējās receptes)
  • Olīveļļa
  • Ledus kubiņu veidne
  • Ķiploks (pēc izvēles, smalki sakapāts)

Pagatavošana:

  1. Smalki sakapājiet svaigos garšaugus. Ja izmantojat ķiploku, sakapājiet arī to.
  2. Lielā bļodā sajauciet sakapātos garšaugus ar sīpolu un ķiploku mizu pulveri.
  3. Pievienojiet olīveļļu un samaisiet, līdz iegūstat viendabīgu, bet ne pārāk šķidru masu.
  4. Ielieciet apmēram 1 tējkaroti maisījuma katrā ledus kubiņu paplātes nodalījumā.
  5. Pārlejiet katru nodalījumu ar olīveļļu, atstājot nelielu spraugu augšpusē, lai eļļa nepārpildītos sasalšanas laikā.
  6. Ievietojiet veidni saldētavā un sasaldējiet, līdz "bumbas" ir cietas.
  7. Kad tās ir sasalušas, izņemiet tās no veidnes un uzglabājiet hermētiski noslēgtā traukā saldētavā. Tās var uzglabāt mēnešiem ilgi.
  8. Izbaudiet, pievienojot tās zupām, sautējumiem vai citiem ēdieniem, lai ātri piešķirtu tiem garšu.

3. Kukaiņu atbaidīšanas līdzeklis: Dabisks risinājums vasarai

Atlikušais ūdens no mizu mērcēšanas ir lielisks dabisks līdzeklis mušas un odu atbaidīšanai vasaras mēnešos. Saglabāto ūdeni no sīpolu un ķiploku mizu mērcēšanas ielejiet smidzināšanas pudelē. Smidziniet šo šķīdumu ap logiem, durvīm, terasēm vai citām vietām, kur parasti pulcējas mušas un odi. Sīpolu un ķiploku aromāts atbaidīs kukaiņus.

Lasi arī!

Marinētie sarkanie sīpoli – ātri, gardi un universāli



Foto: Pexels

Foto: Pexels

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas