Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Kādas sēnes drīkst sālīt un kādas labāk nelikt burkās? Padomi gardākam sālījumam

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Sēņu laiks Latvijā ir īsts svētku brīdis – grozi pilni, un katram gribas ziemai sagatavot kādu kārumu. Viena no populārākajām metodēm ir sēņu sālīšana. Tomēr ne visas sēnes der šai metodei, un nepareizi izvēlētas vai apstrādātas sēnes var sabojāt visu burku. Kādas sēnes tad drīkst sālīt, bet kuras labāk apēst uzreiz vai gatavot citādi?

Kuras sēnes ir piemērotas sālīšanai?

Par klasiku jau gadu desmitiem tiek uzskatītas piena sēnes – baltās, melnās, dzeltenās un arī safrāna piena sēnes. Tās sālījumā kļūst kraukšķīgas, sulīgas un iegūst neatkārtojamu garšu.

Sālīšanai ļoti labi der arī rudmieses – tās ir stingras, skaisti oranžas un iegūst īpaši izteiksmīgu garšu. Rudmieses ir viena no retajām sēnēm, ko dažkārt pat sālīja gandrīz svaigā veidā, jo tās nebojājas un nepaliek rūgtas.

Bērzlapes – īpaši stingrākas šķirnes – arī ir iecienītas sālījumos, tāpat kā jaunas baravikas un gailenes.

Laba izvēle var būt arī podiņi (saukti arī par zeltainajām bekām) – tie stingri un gaļīgi, taču jāsālī tikai jauni, jo pārauguši podiņi burkā ātri sairst.
Daļa saimnieču mēdz sālīt arī sviesta bekas, taču tām noteikti jānoņem slidīgā cepurītes ādiņa – pretējā gadījumā sālījumā tās var kļūt gļotainas un nepatīkamas.

Kuras labāk nesālīt?

Ēdamo sēņu pasaulē netrūkst arī tādu, kas sālījumā kļūst par īstu vilšanos. Piemēram, pāraugušas baravikas, bekas vai podiņi burkā ātri paliek mīksti un zaudē garšu. Tāpat nav ieteicams sālīt ūdeņainās vai porainās sēnes, kas sālījumā vienkārši izjūk.

Ļoti uzmanīgi jābūt ar nosacīti ēdamajām sēnēm – piemēram, rūgtajām piena sēnēm. Tās noteikti pirms tam jāmērcē un jāvāra, citādi rūgtums sabojās visu burku.

Un, protams, nekad nedrīkst sālīt aizdomīgas vai nezināmas sēnes – risks ir pārāk liels.

Kā pareizi sagatavot sēnes sālīšanai?

  • Izvēlies tikai stingras, jaunas sēnes – tās vislabāk saglabā formu.
  • Rūpīgi attīri un nomazgā – pat neliela smilts vai lapiņa burkā var sabojāt garšu.
  • Daļu sēņu pirms sālīšanas izmērcē – īpaši piena sēnes, lai izvilktu rūgtumu. Ūdeni maina vairākas reizes.
  • Nesajauc dažādas sugas vienā burkā – katrai ir savs sālīšanās laiks un garša.

Cik daudz sāls vajag?

Parasti rēķina 40–50 g sāls uz 1 kg sēņu. Pie garšas bagātināšanas lieliski noder diļļu kāti, upeņu vai ķiršu lapas, ķiploki un pipari – tie palīdz sēnēm ilgāk saglabāties un piešķir aromātu.

Karstā vai aukstā sālīšana?

  • Karstā sālīšana – sēnes pirms tam novāra un tikai tad liek burkās ar sāli. Tās gatavas jau pēc pāris nedēļām.
  • Aukstā sālīšana – svaigas (bet izmērcētas) sēnes kārto ar sāli un glabā vēsumā. Gatavas pēc 1–2 mēnešiem, bet garša īpaši bagātīga.

Lasi arī!

Garda uzkoda: maigs un mutē kūstošs sēņu kišs

Recepte: Ingas Spriņģes ģimenes mīļākais ēdiens – sēņu pīrāgs ar gailenēm

Ventspils novadā notiks Sēņu festivāls ar izstādēm, darbnīcām un mūziku

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas