
Foto: Pexels
Kad burciņā palicis tikai šķidrums no marinētajiem gurķiem, lielākā daļa cilvēku to vienkārši izlej. Taču patiesībā šī marināde ir vērtīgs un daudzpusīgs virtuves produkts. Tā satur etiķi, garšvielas, dažkārt arī probiotikas, un var lieliski noderēt gan kā garšas pastiprinātājs, gan kā pamats dažādiem ēdieniem un dzērieniem. Piedāvājam trīs idejas, kā izmantot marinēto gurķu sulu garšīgi un radoši.
1. Pikanta marinādes-tahini mērce salātiem un dārzeņiem
Šī mērce aizstāj klasisko etiķa vai citrona bāzi ar marinādes sulu, radot bagātīgu un interesantu garšas profilu.
Sastāvdaļas:
- ¼ glāzes gurķu marinādes sulas
- 1 ēdamkarote tahini
- 1 glāze olīveļļas vai sezama eļļas
- 2 ēdamkarotes sojas mērces vai tamari
- 2 tējkarotes Dižonas sinepju
- 2 ēdamkarotes medus (pielāgo pēc garšas)
- 3 ķiploka daiviņas, smalki sarīvētas
- 2 ēdamkarotes smalki kapātu sīpolu
- 2 ēdamkarotes citrona sulas
- Sāls un pipari pēc garšas
- Pēc izvēles – zaļumi, piemēram, lociņi vai dilles
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sajauc burciņā un kārtīgi sakrata. Lieliski piemērota zaļajiem salātiem, ceptiem vai vārītiem dārzeņiem, it īpaši kartupeļiem.
2. Bezalkoholiskais dzēriens "Bloody Mary" ar marinādes ledus kubiņiem
Marinādes sula piešķir dzērienam pikantu un atsvaidzinošu raksturu, kas labi sader ar tomātu sulu.
Ledus kubiņiem:
- ¾ glāzes gurķu marinādes sulas
- 1 glāze auksta ūdens
- 1 ēdamkarote citrona sulas
Pagatavošana:
Sajauc visas sastāvdaļas un ielej ledus formiņās. Sasaldē vismaz uz 4 stundām vai visu nakti.
Bezalkoholiskā kokteiļa recepte:
- 2 līdz 3 marinādes ledus kubiņi
- 1 glāze tomātu sulas
- 1 ēdamkarote citrona sulas
- 1 tējkarote Vorčesteras mērces
- Daži pilieni asās mērces (piemēram, Tabasco vai Sriracha)
- Šķipsniņa selerijas sāls
- Melnie pipari pēc garšas
- Pēc izvēles – ½ tējkarotes mārrutku vai 50 ml degvīna
Pagatavošana:
- Glāzē ieliec 2–3 marinādes ledus kubiņus.
- Pārlej ar tomātu sulu.
- Pievieno citrona sulu, Vorčesteras mērci, asās mērces pilienus, sāli, piparus un pēc vēlēšanās mārrutkus.
- Samaisi.
- Pasniedz ar selerijas kātu vai citiem dekoratīviem garnējumiem.
3. Ātri marinēti dārzeņi bez vārīšanas
Marinādes šķidrums ir ideāls pamats ātrai dārzeņu marinēšanai – nav nepieciešams ne etiķis, ne cukurs.
Sastāvdaļas:
- ¾ glāzes marinādes sulas
- 1 burkāns, sagriezts strēmelēs
- 5 līdz 6 redīsi, plāni sagriezti
- ¼ sarkanais sīpols, plānās šķēlēs
- Svaigas dilles vai kaltētas
- Melnie pipari pēc garšas
- Pēc izvēles – timiāns, pētersīļi vai citi dārzeņi pēc izvēles
Pagatavošana:
Dārzeņus liek burciņā, pārlej ar šķidrumu, aizver vāku un ieliek ledusskapī vismaz uz pāris stundām. Ideāli piemēroti kā piedeva sviestmaizēm, burgeriem vai salātiem.
Gurķu marinādes šķidrums ir daudz vairāk nekā tikai burciņas atlikums – tas ir garšīgs, funkcionāls un veselīgs produkts, ko vērts izmantot radoši. Tā vietā, lai to izlietu, pamēģini vienu no šīm receptēm un atklāj pavisam jaunu virtuves iespēju pasauli.
Lasi arī!

Foto: Pexels
