Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Padomi dārzeņu konservēšanai rudenim – kā saglabāt garšu un vērtīgās vielas

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Rudens ir īstais brīdis piepildīt pieliekamos un pagrabus ar krāsainiem, garšīgiem un veselīgiem konserviem, kas ziemas mēnešos atgādinās par siltajām dienām un bagātīgo ražu. Tirgū un piemājas dārzos šobrīd pieejami visdažādākie dārzeņi – gurķi, tomāti, paprika, burkāni, kāposti – un tos ir vērts saglabāt, lai aukstajā sezonā būtu pa rokai gan kraukšķīgi marinējumi, gan bagātīgas piedevas zupām un sautējumiem.

Lai konservēšana izdotos, svarīgi izvēlēties tikai svaigus, stingrus un nebojātus dārzeņus. Pat neliels bojājums vai puvuma plankums var sabojāt visu burkas saturu. Pirms sāk darba procesu, burkas un vāciņus rūpīgi izmazgā un sterilizē – to var darīt, vārot ūdenī, karsējot cepeškrāsnī vai izmantojot tvaiku.

Šis solis ir īpaši svarīgs, jo tīri trauki nodrošina, ka konservi glabāsies droši un nebojāsies.

Marināžu gatavošanā svarīgi ievērot sabalansētas garšvielu proporcijas – nepārcensties ar sāli un cukuru, lai nepārslogotu dārzeņu dabisko garšu. Klasiska etiķa marināde vienmēr būs drošs risinājums, taču rudens ir piemērots laiks eksperimentiem: marinādei var pievienot medu, sinepju sēklas, ingveru, piparus, ķiplokus vai svaigus garšaugus, lai radītu īpašu, neatkārtojamu garšu.

Pirms dārzeņu ievietošanas burkās tos nevajadzētu pārvārīt – pietiek ar īsu blanšēšanu verdošā ūdenī vai marinādē. Tas palīdz saglabāt kraukšķīgumu un svaiguma sajūtu. Kad burkas piepildītas, tās rūpīgi aizvāko un atdzesē.

Glabāšana vēsā, tumšā vietā – pagrabā vai pieliekamajā – nodrošinās, ka dārzeņi saglabāsies garšīgi un droši lietošanai līdz pat nākamajai vasarai.

Pareizi sagatavoti konservi kļūs par īstu ziemas gardumu un ļaus izbaudīt rudens garšas brīžos, kad ārā valda sals. Un nav nekā patīkamāka par mājās gatavotu marinējumu smaržu, kas piepilda virtuvi aukstā, tumšā vakarā.

Lasi arī!

Dārzs un palodze augustā – ziedi, kurus vēl nav par vēlu audzēt

Recepte: Marinēti kartupeļi – lieliska piedeva gaļai

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas