
inga.springe/Instagram
Žurnāliste Inga Spriņģe dalījusies ar īpašu ēdienu, kas viņas ģimenē kļuvis par īstu klasiku – sēņu pīrāgu ar gailenēm. "Šis ir manas igauņu ģimenes firmas ēdiens. Mēs to ēdam cauru gadu – vasarā ar svaigām gailenēm, bet ziemā ar saldētām," viņa stāsta. Spriņģe arī atklāj, ka pīrāga gatavošana ģimenē pārvērtusies tradīcijā – sēņu laikā visi dodas kopā gailenēs un gatavo mērci turpat mežā.
Sastāvdaļas:
Pamatnei:
- 3 dl pilngraudu miltu (apmēram 18 ēdamkarotes)
- 150 g sviesta
- 1 ola
- 1 tējkarote sāls
- 1 tējkarote cepamā pulvera
Pildījumam:
- 250 g gailenes
- 2 sīpoli
- 2 ķiploka daiviņas
- 2–3 ēdamkarotes sviesta
- sāls, melnie pipari
- 1 vidējs cukini
- 3 olas
- 200 ml 10% kafijas krējuma
- 100 g rīvēta siera
- 50 g rīvēta parmezāna
- svaigs baziliks
Pagatavošana:
- Sajauc miltus ar sāli un cepamo pulveri, iemīci ar aukstu sviestu. Pievieno olu, samīci mīklu.
- Mīklu izklāj 26 cm formā un cep 200°C apmēram 10 minūtes.
- Sēnes un sīpolus apcep sviestā, pievieno ķiploku, sāli un piparus. Pievieno kubiņos sagrieztu cukini un cep vēl 5 minūtes.
- Olas sakuļ ar krējumu, iemaisa sieru un sakapātu baziliku.
- Pildījumu liek uz pamatnes, pārlej ar olu–krējuma maisījumu.
- Cep 200°C 20–25 minūtes, līdz pīrāgs kļūst zeltaini brūns.
- Atvēsinātu pārkaisa ar parmezānu un rotā ar baziliku.
Spriņģe piebilst, ka pati šo pīrāgu nekad negatavo – to vienmēr dara vīrs. "Ja gatavo kāds cits, garšo vēl labāk," ar humoru piebilst Inga.
Lasi arī!
Sēņu eksperti – mežos ainava vēl nav tāda, kā sēņotāji cerējuši

inga.springe/Instagram
