Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

6 pārsteidzoši iemesli, kāpēc jāēd brīnumogas avenes

Avenes, Foto: 1188

Avenes, Foto: 1188

Aveņu sezona jau pilnbriedā, kad rozīgi sārtās ogas tā vien vilina pilnām mutēm baudīt tik iecienīto kārumu. Nav šaubu - uzturvērtības ziņā tās ir vienas no veselībai nozīmīgākajām ogām, taču vien retais zina, ka avenes ne tikai bagātina organismu ar vērtīgiem vitamīniem, bet arī palīdz uzlabot atmiņu, redzi un novērš diabēta draudus. Piedāvājam sešus pārsteidzošus iemeslus, kāpēc ir vērts tieši šobrīd uzturā iekļaut gardās ogas.

Īsta vitamīnu bomba

Avenes patiesi ir īsta brīnumoga, jo satur īpaši daudz vitamīnus un minerālvielas. 100 gramos aveņu ir vairāk nekā trešā daļa no dienā nepieciešamā C vitamīna daudzuma, kas stiprina imunitāti, palīdz rūpēties par ādas veselību. Tāpat avenēs ir mangāns un K vitamīns, kam ir liela loma kaulu veselībā, kā arī E un B vitamīns, magnijs, arī kālijs. Piemēram, dzelzs ogu sastāvā ir divas, līdz pat trīs reizes vairāk kā upenēs.

Satur maz cukura

Sārtvaidzes avenes ir lieliska izvēle tiem, kuri ikdienā seko līdzi savam uzturam un vēlas samazināt patērēto cukura apjomu, jo 100 gramos aveņu ir vien aptuveni 52 kalorijas.

Lielisks antioksidantu avots

Avenes satur tādus antioksidantus kā tanīns, salicilskābe, antocianīns, kuri palīdz cīņa ar priekšlaicīgu novecošanos un pat veicina aizsargājošas īpašības pret saslimšanu ar vēzi. Antocianīns kontrolē cukura līmeni asinīs, tā aizsargājot arī pret saslimšanu ar cukura diabētu. Savukārt aveņu sastāvā esošā folijskābe uzlabo asinsriti un pasargā no mazasinības. Ja vēlaties uzņemt īpaši daudz antioksidantus, meklējiet tumši rozā meža avenes, jo dzeltenajās dārza avenēs to ir nedaudz mazāk.

Mazina diabēta draudus

Amerikā veiktais pētījums pierādījis – ļaudīm, kuriem bija risks saslimt ar diabētu, uzturā lietojot avenes, insulīna līmenis asinīs samazinājās, normalizējot cukuru daudzumu. Pētījuma dalībnieki ēda trīs brokastu maltītes, kurās bija līdzīgs kaloriju un mikroelementu daudzums, taču atšķīrās uzņemtās aveņu porcijas – attiecīgi viena vai divas krūzes. Tiem, kuri apēda lielāku aveņu daudzumu, cukura līmenis asinīs bija daudz zemāks nekā tiem, kuri uzturā lietoja mazāku ogu daudzumu.

Asina prātu, atmiņu un uzlabo omu

Avenes novērš atmiņas zudumus, ko izraisa novecošanās procesi. Ogas arī aizkavē citas ar smadzeņu darbību saistītas kaites, piemēram, Pārkinsona un Alcheimera slimības. Tāpat pierādīts, ka avenes uzlabo koordinācijas spējas, atmiņu un garastāvokli.

Stiprina redzi un ādas veselību

Ogu sastāvā esošais A un C vitamīns palīdz cīņā ar redzes slimībām, attīra un aizsargā acs membrānas, kā arī pasargā to no izžūšanas. Avenes jāēd arī tiem, kuri vēlas uzlabot ādas veselību – ogas veicina šūnu atjaunošanos un palīdz cīņā ar ādas bojājumiem. Līdzīgi - arī mellenes palīdz stiprināt redzi, par šo rakstījām jau iepriekš.


Lasi arī:





Avenes, Foto: 1188

Avenes, Foto: 1188

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas