
Foto: ekrānuzņēmumi no bakedwithlovebyivy/ Instagram
Vai esi kādreiz domājis, kā būtu, ja melleņu kēksiņš tiktu apgriezts otrādi? Rezultāts – sulīga, aromātiska un neticami garda kūka ar karameļu un svaigu melleņu kārtu. Perfekts deserts vasaras vakaram!
Nepieciešams:
Mīklai:
- 8 ēd. k. mīksta sviesta;
- 1 glāze cukura;
- 2 olas;
- 1 ¼ glāze + 2 ēd. k. kviešu miltu;
- 1 ¾ tējk. cepamā pulvera;
- ½ tējk. sāls;
- ½ glāze piena;
- 1 ēd. k. skābā krējuma vai jogurta;
- 1 tējk. vaniļas ekstrakta;
- ¼ tējk. mandeļu ekstrakta.
Kārtojumam:
- ¾ glāze cukura;
- ⅓ glāze ūdens;
- ~500 g svaigu melleņu.
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 °C.
Bļodā sakuļ sviestu ar cukuru, pievieno olas un maisa līdz gludai masai.
Atsevišķā traukā sajauc miltus, cepamo pulveri un sāli.
Krūzē sajauc pienu, jogurtu un ekstraktus.
Mīklai pamīšus pievieno ⅓ sausās sastāvdaļas un ½ šķidrās masas, līdz viss iemaisīts (beidz ar miltiem).
20 cm kūkas formu ieziež ar eļļu, ieklāj cepampapīru.
Katliņā uz vidējas uguns karsē cukuru ar ūdeni, līdz iegūst vidēji tumšu karameļu.
Formas apakšā ieber mellenes, pārlej ar karameļu.
Pa virsu liek mīklu un izlīdzina.
Cep 35–40 minūtes, līdz virsa ir zeltaina un elastīga.
Pēc izcepšanas ar nazi apiet gar formu, lai kūku atbrīvotu. Atstāj atdzist 5–10 minūtes, tad uzmanīgi apgriež uz servēšanas šķīvja.
Izmēģini arī:
Melleņu našķis vien no trīs sastāvdaļām
Recepte: Vienkārša un maciņam draudzīga biskvītkūka – gatava nieka pusstundā

Foto: ekrānuzņēmumi no bakedwithlovebyivy/ Instagram
